De opkomst van de radio

De radio is al sinds jaar en dag een belangrijk onderdeel van het leven van heel veel mensen. In de basis is het concept van de radio een zender die golven verspreidt in de vorm van radiogolven. Toen de eerste vorm van radio werd uitgevonden, werd deze vooral gebruikt om boodschappen over grote afstand te kunnen verzenden. Hiervoor was er ook een ontvanger nodig om de boodschap af te spelen. De radio zoals we die vandaag de dag kennen wordt vooral gebruikt voor muziek. 

Een belangrijk onderdeel van een radiozender is de oscillator. Deze genereert het radiofrequente signaal dat na modulatie door een antenne uitgestraald kan worden. Om geluid over te zenden wordt het geluid door middel van een microfoon eerst omgezet in een elektrisch signaal, waarmee het opgewekte oscillatorsignaal gemoduleerd wordt. De meest voorkomende vormen van modulatie zijn amplitudemodulatie (AM) en frequentiemodulatie (FM). FM-uitzendingen leveren een hogere geluidskwaliteit dan AM-uitzendingen. 

Tot ver in de jaren ‘50 was de radio mateloos populair. Mensen luisterden naar de radio voor hoorspelen, actualiteiten, en andere populaire programma’s. Hierna kwam de opkomst van de televisie en verloor de radio een klein beetje terrein. Echter is de radio nog steeds razend populair onder een grote groep trouwe luisteraars. Zenders als bijvoorbeeld radio Veronica deden het erg goed in deze tijd. Zenders als deze stonden namelijk symbool voor het brengen van de nieuwste muziek.

Radio anno nu

Sinds de komst van het internet is het ook mogelijk om digitale radio te ontwikkelen. Hierbij wordt er geen gebruik gemaakt van radiogolven, maar van een internetverbinding. Digitale radio heeft over het algemeen ook een betere geluidskwaliteit. Het radiolandschap ziet er tegenwoordig dan ook heel anders uit dan vroeger. Er zijn net zoals op tv publieke en commerciële radiozenders, met bijna ieder een eigen thema. Voor elke soort muziek bestaat er wel een aparte radiozender. 

Met de komst van streamingsdiensten als Spotify wordt het luisteren naar de radio minder populair. Deze streamingsdiensten zijn op bijna ieder device te beluisteren, maar kosten vaak wel een bepaald bedrag per maand om gebruik te kunnen maken van alle functies. Dit heeft de radio uiteraard niet. U kunt nog steeds gratis naar de radio luisteren als u hiervoor een geschikt apparaat heeft. Ook het luisteren van podcasts wordt steeds populairder. Vooral onder millennials is het luisteren van podcasts een regelrechte hype.

Ook op gebied van het uiterlijk van de radio is veel veranderd. Waar een radio in het begin een grote unit was, zijn ze nu in alle soorten en maten te verkrijgen. Uiteraard kunt u kiezen voor een hypermodern model met alle technische snufjes van nu, maar ook het retro design is weer helemaal terug! Een mooie radio kan de blikvanger zijn van ieder interieur.

Het luisteren naar de radio kan u mogelijk helpen bij het verminderen van stress. Luisteren naar muziek is voor veel mensen namelijk een vorm van ontspanning. Daarnaast kan het helpen bij het verzetten van gedachten. Hiernaast is het ook een prima idee om de radio op te zetten in gezelschap als achtergrondgeluid. Hiermee voorkomt u dat er ongemakkelijke stiltes vallen en kunt u te allen tijde genieten van de muziek.

Bestel uw radio nu!

Bij 123Platenspeler hebben wij een groot assortiment radio’s op voorraad. Er zit er dus altijd wel een bij voor u. Gaat u voor een radio met de nieuwste technologische snufjes of voor een retro design? Wij adviseren u graag! Naast radio’s hebben we ook een groot aantal andere audioproducten beschikbaar. U vindt bij ons radio’s van de volgende merken:

Bestelling en levering

Voor ons is elke klant speciaal. Met ons zeer uitgebreide assortiment zit er dan ook voor iedereen een passend product tussen. Wij zijn doorlopend bezig met de laatste ontwikkelingen en trends. Hierdoor kunnen wij veel nieuwe en innovatieve producten aan u aanbieden.

Wij streven ernaar om klanten zo makkelijk mogelijk te laten bestellen. Ook vinden wij dat de producten zo snel mogelijk bij u thuis moeten zijn, zowel via de post als via onze bezorgdienst. Door deze snelle levering en onze 30 dagen omruilgarantie heeft u ruim de tijd om uw product uit te proberen. Ook hanteren wij een 100% tevredenheidsgarantie. Hiermee verzekeren wij u dat wij alles op alles zetten om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Meer informatie? Neem contact op!

Wilt u meer informatie over onze radio’s of over een van onze andere producten? Neem dan gerust contact met ons op! Wij staan u graag te woord en adviseren graag bij de aankoop van jouw nieuwe radio of platenspeler.